Scroll en ontdek Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

Door in Milaan zo nadrukkelijk een ontwerparchief centraal te stellen, wil Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht brengen van een internationaal designpubliek. Diverse ontwerparchieven dreigen verloren te gaan, wat onvermijdelijk zal bijdragen aan het geheugenverlies in deze sector. Verdwijnt daarmee een onmisbare bron van inspiratie, kennis en herinterpretatie voor hedendaagse ontwerpers? Of is het ontbreken van een collectief geheugen juist het vitale kenmerk van het ontwerpdomein?

De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander, die de kunstenaars na uitvoerig onderzoek in de bedrijfsarchieven ontwikkelden, werpt dergelijke vragen op. Met hun installatie onderzoeken zij thema’s als materiaal, de scheiding tussen binnen en buiten, en de relatie tussen erfgoed en actualiteit. Zie foto reportage op Flickr en lees de handout

Het project in Milaan is onderdeel van de programmalijn Landschap en Interieur.

Lernert & Sander

Lernert Engelberts (1977) en Sander Plug (1969) zijn twee in Amsterdam gevestigde kunstenaars. Zij maken conceptuele films en installaties, onder meer gekenmerkt door hun gevoel voor humor. Lernert & Sander werkten voor Kenzo, Wallpaper*, Sikkens Foundation, Brioni tailors, Knab en Amnesty International. Zie http://www.lernertandsander.com/ of http://www.wrong.tv/.

Praktische informatie Milaan

Presentatie: Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander
Datum: 8 tot en met 13 april 2014
Locatie: Lambretto Art Project in de wijk Ventura Lambrate, Via Cletto Arrighi 19, Milaan

Op 7 april (20.00-22.30) organiseerde Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Nederlands Consulaat-generaal in Milaan en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een netwerkborrel. Dit jaar op de locatie van de presentatie van Het Nieuwe Instituut in Lambretto Art Project in de wijk Lambrate. Ook de exposities van Design Academy Eindhoven, Het Zuiderzeemuseum en Het TextielMuseum en designlabel chp...? - jewelry in a context van Gijs Bakker zijn daar te zien.

Interview Lernert & Sander 27 maart in Rotterdam

Op 27 maart van 19:30 tot 20:30 uur worden Lernert & Sander in de Studiezaal van Het Nieuwe Instituut geinterviewd door Andrea van Pol. Het interview vindt plaats naar aanleiding van de presentatie die ze voor Milaan maken en hoe ze het archief van Rath en Doodeheefver hebben gebruikt. Lees verder

08/04 – 13/04/2014

Salone del Mobile, Milaan

 
 

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander wordt mede mogelijk gemaakt door AkzoNobel